ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

    Αιτίες της υψηλής πίεσης του αίματος: Πώς να αποτρέψετε την αρτηριακή υπέρταση.

    • 7 Μαρτίου, 2019
    • 36000 Views

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση, που αναφέρεται επίσης ως  αρτηριακή υπέρταση, είναι μια επιδημία στην Η.Π.Α. Επηρεάζοντας σχεδόν το μισό πληθυσμό, πολλά άτομα δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν αυτή την κατάσταση. [1] Η αρτηριακή πίεση μετράει τη είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς ρέει το αίμα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση το έχουν καταφέρει να τη ρυθμίσουν. [2] Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες τρόποι για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και θεραπείες που βοηθούν τους ασθενείς να ανακτήσουν τον έλεγχο εάν η αρτηριακή πίεση τους είναι ήδη υψηλή.

    Φυσικά, η αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη βασίζονται σε μια εις βάθος κατανόηση της αρτηριακής πίεσης. Είτε δεν γνωρίζετε τον προσωπικό σας κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης είτε έχετε ήδη διαγνωστεί με υπέρταση , υπάρχουν κάποια δεδομένα που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον «silent killer»

    Ποια επίπεδα αρτηριακής πίεσης θεωρούνται φυσιολογικά;

    Όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση, δίνετε δύο αριθμούς. Ο ανώτερος αριθμός αντιπροσωπεύει τη συστολική σας αρτηριακή πίεση (κοινώς «μεγάλη» πίεση) και το άλλο είναι η διαστολική πίεση (ή αλλιώς «μικρή» πίεση). Η συστολική πίεση δηλώνει την πίεση-τάση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων όταν φεύγει από την καρδιά δηλαδή κατά τη συστολή-σύσπαση αυτής, ενώ η διαστολική πίεση εκφράζει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων όταν η καρδιά διαστέλλεται δηλαδή όταν «ξεκουράζεται» για να ξεναγεμίσει με αίμα. Οι μονάδες μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).

    pastedGraphic.png

    Ή 

    pastedGraphic_1.png

    Τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον ανά διετία. Όλοι οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις του γιατρού τους για πιθανούς ελέγχους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν και ελέγχους κατ’ οίκον.

    Οι κίνδυνοι της υψηλής αρτηριακής πίεσης

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, δύο από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στις Η.Π.Α. [4] Η πρόσθετη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία και τα όργανα σε όλο το σώμα σας. Όσο περισσότερο η υπέρταση παραμένει χωρίς ρύθμιση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να συμβεί.

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και ‘πάχυνση’  των αρτηριακών τοιχωμάτων, οδηγώντας στην κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται επίσης με τ καρδιακή ανεπάρκεια,  ανεύρυσμα,  νεφρικές επιπλοκές, προβλήματα ή απώλεια όρασης ακόμη και άνοια .

    Επιπλέον, η υπέρταση συμπεριλαμβάνεται στο μεταβολικό σύνδρομο, το σύνολο διαταραχών που περιλαμβάνει υψηλά τριγλυκερίδια, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. [5]

    Συμπτώματα υπέρτασης

    Οι κίνδυνοι της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι ότι τα συμπτώματα συχνά αποκρύπτονται και μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι να αντιμετωπίσετε μια υπερτασική κρίση. Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να κυμαίνονται από πονοκέφαλο έως αίσθημα καρδιακών παλμών και δύσπνοια

    Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά αναφέρεται ως “ο σιωπηλός δολοφόνος”, κυρίως επειδή είναι συχνά ασυμπτωματική – ακόμα και όταν η πίεση του αίματος φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους, ρινορραγίες ή δύσπνοια.

    Ωστόσο, οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα μόνο όταν βιώνουν υπερτασική κρίση, οπότε απαιτείται και άμεση ιατρική παρέμβαση:

      • Πονοκέφαλος
      • Έμετος
      • Ναυτία
      • Ζάλη
      • Θολή ή διπλή όραση
      • Αίσθημα καρδιακών παλμών 

    Επειδή τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης του αίματος μπορεί να μην εκδηλωθούν έως ότου τα επίπεδα είναι επικίνδυνα υψηλά, είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα να κατανοήσουν τα αίτια της αρτηριακής υπέρτασης και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της .

    Αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

    Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν υπάρχει ενιαία, ευδιάκριτη αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό ονομάζεται πρωτογενής ή ιδιοπαθής υπέρταση και πιστεύεται ότι αναπτύσσεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου. Στη δευτεροβάθμια υπέρταση, η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται άμεσα από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως:

      • Νεφρικά προβλήματα
      • Όγκοι επινεφριδίων
      • Διαταραχές θυρεοειδούς
      • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
      • Συγγενή ελαττώματα στα αιμοφόρα αγγεία
      • Ορισμένα φάρμακα
      • Ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων των αμφεταμινών και της κοκαΐνης [7]

    Παράγοντες κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης

    Παρόλο που δεν υπάρχει μία ξεχωριστή αιτία υψηλής πίεσης του αίματος, τα ακόλουθα αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης:

      • Ηλικία
      • Φυλή
      • Οικογενειακό ιστορικό
      • Παχυσαρκία
      • Χρόνια νοσήματα
      • Έλλειψη άσκησης
      • Κάπνισμα
      • Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
      • Κακή διατροφή
      • Στρες
      • Κατανάλωση αλκοόλ

    Παρά το γεγονός ότι η ιδιοπαθής υπέρταση μπορεί να μην παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένη αιτία, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

    Ηλικία: Ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται με την ηλικία. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υπέρταση μέχρι την ηλικία των 64 ετών. Στη συνέχεια, είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες.

    Φυλή: Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβαίνει συχνότερα στους Αφροαμερικανούς συγκριτικά με τα λευκά άτομα.

    Οικογενειακό ιστορικό: Η υπέρταση συχνά εμφανίζεται σε οικογένειες.

    Όντας υπέρβαροι ή παχύσαρκοι: Όσο μεγαλύτερο βάρος σώματος έχει κάποιος, τόσο περισσότερο αίμα απαιτείται για τη μεταφορά ζωτικών θρεπτικών συστατικών στους ιστούς. Όταν αυξάνεται ο όγκος του αίματος, αυξάνει επίσης την πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών.

    Χρόνια νοσήματα: Τα άτομα με ορισμένες νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ένα χαρακτηριστικό τόσο διαβήτη τύπου 1 όσο και τύπου 2, συνδέεται επίσης με την υπέρταση. [8]

    Παράγοντες κινδύνου σχετικοί με τον τρόπο ζωής

    Έλλειψη άσκησης : Η έλλειψη άσκησης συνδέεται με υψηλότερο καρδιακό ρυθμό, που αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά και ως εκ τούτου αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

    Χρήση καπνού: Το κάπνισμα αυξάνει αμέσως την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών.

    Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο: Οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερο αλάτι έχουν βρεθεί να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που το καταναλώνουν υπερβολικά.

    Κακή διατροφή: Η σχέση μεταξύ λίπους και αρτηριακής πίεσης έχει μελετηθεί εδώ και πολύ καιρό. Ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρήθηκαν κάποτε αιτιολογικός παράγοντας πίσω από την υπέρταση, οι ειδικοί άρχισαν να προειδοποιούν ενάντια στον τύπο των λιπών – όχι τον όγκο – που καταναλώνονται. Συγκεκριμένα, τα trans-λιπαρά που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή τόσο για την αρτηριακή πίεση όσο και για την γενική υγεία.

    Στρες: Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το άγχος με υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν το άγχος βιώνεται μακροπρόθεσμα.

    Κατανάλωση αλκοόλ: Τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι περίπου 7 mmHg υψηλότερα σε άτομα που πίνουν τακτικά από όσους απέχουν από το οινόπνευμα.

    Με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου κατά νου, ας διερευνήσουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση, καθώς και πιο προχωρημένα στάδια υπέρτασης.

    Θεραπείες για υψηλή αρτηριακή πίεση

    Οι συνιστώμενες θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο και την κατάσταση του ασθενούς, μερικές τυπικές συστάσεις είναι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο περιορισμός του αριθμού των ποτών που καταναλώνετε ή η διακοπή του καπνίσματος

    Οι συνιστώμενες θεραπείες για υψηλή αρτηριακή πίεση ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο του ασθενούς. Για παράδειγμα, αν η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετές για να φτάσουν τα επίπεδα εντός της εμβέλειας. Η τακτική άσκηση (καύση περισσότερων από 1.500 θερμίδων την εβδομάδα) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υπέρταση κατά 27%. [9]

    Γενικά, τα άτομα που ασκούν 30 έως 60 λεπτά την εβδομάδα μπορούν να αναμένουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση κατά 4-9 mmHg. Η απώλεια βάρους είναι εξίσου αποτελεσματική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, με κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι έχασε ακόμη και δέκα κιλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι συνήθως πιο αποτελεσματικά όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε υγιές βάρος. [10]

    Θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

    Οι συνιστώμενες θεραπείες για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο του ασθενούς. Ωστόσο, οι ακόλουθες είναι οι τυπικές θεραπείες:

      1. Διαχείριση βάρους
      2. Τακτική άσκηση
      3. Βελτιστοποιημένο σχέδιο διατροφής
      4. Διακοπή καπνίσματος
      5. Μείωση  νατρίου στη διατροφή
      6. Διαχείριση άγχους
      7. Περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ

    Φυσικά, η πρόκληση της απώλειας βάρους έγκειται στη βελτίωση τόσο της άσκησης όσο και των διαιτητικών επιλογών. Τρώγοντας μια δίαιτα πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση έως και 11 mmHg για ασθενείς με υπέρταση. [11] Ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου μπορεί επίσης να βοηθήσει αλλά, κυρίως, τα μεταποιημένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς πολλά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες νατρίου. [12]

    Η διαχείριση του άγχους και η μετάβαση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ελαχιστοποιώντας την πρόσληψη αλκοόλ και παύοντας το κάπνισμα είναι επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στα αρχικά στάδια της υπέρτασης. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση του χρονοδιαγράμματος του ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

    Κατανόηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης – Συμπεράσματα

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σοβαρή αλλά σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμη κατάσταση. Με τόσα πολλά μέσα για τον έλεγχο, οι ασθενείς έχουν μια ποικιλία επιλογών ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν την πιθανότητα κινδύνου τους για την εμφάνιση της υπέρτασης αλλά  και τι μπορούν ακριβώς να κάνουν για να διατηρηθεί η υγεία τους τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

    Το Cenegenics παρέχει στους ενήλικες τα εργαλεία που χρειάζονται για τη βελτιστοποίηση της ευεξίας σε κάθε ηλικία. Το πρόγραμμα μας δίνει προτεραιότητα στη διαχείριση του βάρους, στη διατροφή, στον καλής ποιότητας  ύπνο και, όταν χρειάζεται, στη βελτιστοποίηση των ορμονών, για να βοηθήσει τους ασθενείς να επιτύχουν την πιο υγιεινή ζωή τους. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ένα φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής στο ιδιαίτερα εξατομικευμένο πρόγραμμα, το οποίο λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα υγεία του κάθε ασθενή, τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο ζωής.

    Οι γιατροί μας εκτελούν επίσης μια ενδελεχή ιατρική ανάλυση των ασθενών, ξεπερνώντας τις απλές εξετάσεις μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, προκειμένου να επιτευχθεί ακριβής και λεπτομερής εικόνα του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων  και της υγείας των ασθενειών. Αυτό θέτει τα θεμέλια για ένα περιεκτικό θεραπευτικό σχέδιο που αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε άμεσες ανησυχίες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα υιοθετεί μια προληπτική προσέγγιση για χρόνιες ασθένειες με στόχο τη  μακροχρόνια ευεξία. Τελικά, δεν βοηθούμε απλώς τους ασθενείς να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο μέτρο για την φυσιολογική αρτηριακή πίεση αλλά αντίθετα να επιτρέψουν βιώσιμες αλλαγές για μια πιο υγιεινή ζωή συνολικά.

    Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς το Cenegenics μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση και να επιτύχετε μια καλύτερη κατάσταση ευεξίας μακροπρόθεσμα, βρείτε ένα κέντρο κοντά σας για να ξεκινήσετε.

     

     

    Επόμενα βήματα για την αποφυγή των κινδύνων της υψηλής αρτηριακής πίεσης

    ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Οι γιατροί μας παγκόσμιας κλάσης δημιουργούν ένα εξατομικευμένο σχέδιο που θα σας βοηθήσει να νιώσετε 10+ χρόνια νεότερος. Θα είστε πιο ενεργητικοί, θα χάσετε βάρος, θα κοιμηθείτε καλύτερα, θα έχετε περισσότερη λίμπιντο και να σκεφτείτε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Κάντε κλικ παρακάτω για να προγραμματίσετε μια δωρεάν συνεδρία με έναν από τους γιατρούς μας. 

    Είναι γρήγορο και εύκολο.