ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

    Μάθετε για τη βιταμίνη Κ – Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ

    • 9 Απριλίου, 2019
    • 8310 Views

    Όταν μιλάμε για σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν σε βιταμίνες όπως Β, C και D. Ωστόσο, το σώμα χρειάζεται περισσότερες  βιταμίνες και μέταλλα κάθε μέρα για να λειτουργήσει άριστα. Παρόλο που υπάρχουν σίγουρα ορισμένες βιταμίνες που ο ρόλος τους είναι πιο κρίσιμος για σημαντικές σωματικές λειτουργίες, συγκριτικά με άλλες, ο ρόλος πολλών λιγότερο γνωστών βιταμινών παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό.

    Ειδικότερα, η βιταμίνη Κ είναι μια βιταμίνη που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία. Ο λόγος που είναι τόσο υποτιμημένη μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Κ είναι σχετικά σπάνιες. Έχοντας αυτά υπόψιν, η μη λήψη βέλτιστης ποσότητας βιταμίνης Κ μπορεί να βλάψει την υγεία σας μακροπρόθεσμα και μπορεί ακόμη και να συμβάλει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. [1]

    Παρακάτω, ανακαλύψτε πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Κ για να σας κρατάει υγιείς και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε μια ανεπάρκεια σε αυτή τη βασική θρεπτική ουσία.

    Ο ρόλος της βιταμίνης Κ

    Παρόλο που ο ρόλος του είναι υποτιμημένος σε σχέση με αυτόν άλλων βιταμινών και ενώ σπάνια συζητείται, η βιταμίνη Κ υποστηρίζει επίσης πολλές κρίσιμες λειτουργίες σε όλο το σώμα. Κατά κύριο λόγο, αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος. Κατά δεύτερον, συμβάλλει στη συγκέντρωση ασβεστίου στα οστά παράλληλα με τη βιταμίνη D. Ενώ η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, μπορεί επίσης να απομακρύνει ασβέστιο από τα οστά όταν η πρόσληψη του διαιτητικού ασβεστίου είναι ανεπαρκής.

     

    Ο ρόλος της βιταμίνης Κ

    Η βιταμίνη Κ τείνει να υποτιμηθεί, καθώς η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης είναι σπάνια. Ωστόσο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο:

    • Υγεία των οστών
    • Γνωστική υγεία
    • Υγεία της καρδιάς
    • Πήξης του αίματος
    • Προστατεύει από την υπερασβεστιαιμία

    Εδώ ακριβώς εμπλέκεται η βιταμίνη Κ: μπορεί να ενεργοποιήσει την οστεοκαλσίνη ώστε να αυξηθεί η συσσώρευση ασβεστίου στα οστά και τα δόντια και να αποφευχθεί η απώλεια. Στην πραγματικότητα, μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζουν μείωση κατά 30% των καταγμάτων του ισχίου σε γυναίκες που παίρνουν 110 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ ή και περισσότερο ημερησίως και γυναίκες που έτρωγαν μια μερίδα φυλλωδών χόρτων την ημέρα (μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ) είχαν 50% μείωση των καταγμάτων του ισχίου σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωσαν μία μερίδα την εβδομάδα. [2]

    Επιπλέον, η βιταμίνη Κ αποτρέπει την συσσώρευση ασβεστίου στα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από την υπερασβεστιαιμία, μια κατάσταση στην οποία τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος είναι πάνω από το φυσιολογικό. Η υπερασβεστιαιμία παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όπως η αποδυνάμωση των οστών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νεφρολιθίαση και να επηρεάσει τη λειτουργία των οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικότητας της καρδιάς και του εγκεφάλου. [3]

    Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ

    Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, αν και σπάνια, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι ανεπάρκειες αυτής της βιταμίνης έχουν συνδεθεί με την ασβεστοποίηση των αιμοφόρων αγγείων, κατά την οποία το ασβέστιο συσσωρεύεται στις αρτηρίες, κάνοντας τες πιο δύσκαμπτες. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να εμποδίσει την παραγωγή πρωτεϊνών που χρειάζονται για την πήξη του αίματος. Όταν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνεται.

    Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε βρέφη και ενήλικες που λαμβάνουν φάρμακα ή έχουν ιατρικές καταστάσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης. Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία για την K2 είναι 120 μικρογραμμάρια σε άνδρες και 90 μικρογραμμάρια σε γυναίκες. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατροφής και, για αυτό το λόγο, συνιστάται η λήψη K2 με D3 για την επίτευξη των κατάλληλων επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό.

    Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ

    Τα τρόφιμα με βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν φυλλώδη χόρτα. 

    Ορισμένα φρούτα και σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κλπ) είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ.

    Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως σε διαιτητικές πηγές και μετατρέπεται σε Κ2 μέσα στον οργανισμό. Οι φυτικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν:

    Φυλλώδη λαχανικά:

    • Λάχανο
    • Σπανάκι
    • κλπ

    Πράσα και σταυρανθή λαχανικά:

    • Μπρόκολο
    • Κουνουπίδι
    • Λαχανάκια Βρυξελλών
    • κλπ

    Ακόμη και ορισμένα είδη βοτάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη βιταμίνης Κ:

    • Μαϊντανός
    • Μαύρα πιπέρια
    • κλπ

    Οι πηγές φρούτων περιλαμβάνουν:

    • Blueberries
    • Ακτινίδια

    Γιατί είναι η βιταμίνη Κ σημαντική – Συμπέρασμα

    Μέχρι τώρα, μπορεί να μην σας έχει απασχολήσει η βιταμίνη Κ. Ωστόσο,  είναι μόνο μία από τις πολλές βιταμίνες για τις οποίες οι ανεπάρκειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Δυστυχώς, η βελτιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών μπορεί να καταλήξει σε υπερβολή, και από την άλλη ακόμη και οι πιο υγιεινές δίαιτες μπορεί να αφήνουν ακόμα διατροφικά κενά.

    Στο Cenegenics, η ομάδα ειδικών με θέμα τη διατροφή θα συνεργαστεί μαζί σας για την ανάπτυξη διατροφικών συνηθειών που είναι υγιείς αλλά βιώσιμες. Η ομάδα μας θα πραγματοποιήσει επίσης εκτεταμένο ιατρικό έλεγχο της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης βασικών βιολογικών δεικτών για τον προσδιορισμό των ενδεχόμενων ελλείψεων. Εάν χρειαστεί, οι εξειδικευμένοι κλινικοί ιατροί μας μπορούν να συνταγογραφήσουν υψηλής ποιότητας συμπληρώματα που παρασκευάζονται αποκλειστικά για ασθενείς με Cenegenics. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει το καλύτερο, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

    Βιβλιογραφία
    [1] Vermeer, C. “Vitamin K: the effect on health beyond coagulation – an overview.” Food & Nutritional Research. 02 Apr. 2012. Retrieved from URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22489224

    [2] Leake, Jeffery Park, M.D., CPT, see above.

    [3] Mayo Clinic. “Hypercalcemia.” 06 Mar. 2018. Retrieved from URL: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypercalcemia/symptoms-causes/syc-20355523