ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

  Χαμηλή τεστοστερόνη: Τι κινδύνους ενέχει για τον άνδρα!

  • 26 Μαρτίου, 2020
  • 8072 Views

  Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα. Παράγεται κυρίως στους άντρες από τους όρχεις. Η τεστοστερόνη επηρεάζει την εμφάνιση και τη σεξουαλική ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Διεγείρει την παραγωγή σπέρματος καθώς και τη σεξουαλική δραστηριότητα ενός άνδρα. Βοηθά επίσης στην κατασκευή μυικής και οστικής μάζας.

  Η παραγωγή τεστοστερόνης συνήθως μειώνεται με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, περίπου 2 στους 10 άνδρες άνω των 60 ετών έχουν χαμηλή τεστοστερόνη. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται ελαφρώς σε 3 στους 10 άνδρες στα 70 και 80 έτη.

  Οι άντρες βιώνουν μια σειρά συμπτωμάτων αν η τεστοστερόνη μειωθεί περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε. Χαμηλή τεστοστερόνη, ή χαμηλή Τ, διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα πέφτουν κάτω από τα 300 νανογραμμάρια ανά δεκάλιτρο (ng / dL). Ένα κανονικό εύρος είναι συνήθως 300 έως 1.000 ng / dL, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

  Μια σειρά συμπτωμάτων μπορεί να συμβεί αν η παραγωγή τεστοστερόνης πέσει δραστικά κάτω από το φυσιολογικό. Τα σημάδια της χαμηλής τεστοστερόνης είναι συχνά δυσδιάκριτα. Εδώ υπάρχουν 12 ενδείξεις χαμηλής τεστοστερόνης σε άνδρες.

   

  1. Χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα

  Η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο στη λίμπιντο (sex drive) στους άνδρες. Μερικοί άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν μείωση της σεξουαλικής διάθεσης καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, κάποιος με χαμηλή τεστοστερόνη πιθανώς θα αντιμετωπίσει μια πιο δραστική πτώση στην επιθυμία του για σεξ.

  1. Δυσκολία στη στύση

  Ενώ η τεστοστερόνη διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία ενός άνδρα, βοηθά επίσης στην επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης. Η τεστοστερόνη από μόνη της δεν προκαλεί στύση, αλλά διεγείρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου.

  Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο που βοηθά στην ενεργοποίηση μιας σειράς χημικών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για την εμφάνιση της στύσης. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλά, ο άνθρωπος μπορεί να έχει δυσκολία να επιτύχει στύση πριν από το σεξ ή να έχει αυθόρμητες στύσεις (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου).

  Ωστόσο, η τεστοστερόνη είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που βοηθούν στην επαρκή στύση. Η έρευνα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα σχετικά με το ρόλο της υπο κατάστασης τεστοστερόνης στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

  Σε μια ανασκόπηση των μελετών που εξέτασαν το όφελος της τεστοστερόνης σε άνδρες με δυσκολίες στύσης, σχεδόν το μισό κοινό που συμμετείχε στις μελέτες δεν παρουσίασε βελτίωση με τη θεραπεία με τεστοστερόνη. Πολλές φορές, άλλα προβλήματα υγείας παίζουν ρόλο στις στυτικές δυσκολίες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτης
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Κάπνισμα
  • Χρήση αλκοόλ
  • Κατάθλιψη
  • Στρες
  • Ανησυχία

   

  1. Χαμηλή ποσότητα σπέρματος

  Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Οι άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη παρατηρούν συχνά μείωση της ποσότητας του σπέρματός τους κατά την εκσπερμάτιση.

  1. Τριχόπτωση

  Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μαλλιών. Η τριχόπτωση είναι ένα φυσικό επακόλουθο της γήρανσης για πολλούς άνδρες. Ενώ υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου, οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη, μπορεί να παρουσιάσουν τριχόπτωση, και απώλεια του όγκου των μαλλιών.

  1. Κόπωση

  Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη έχουν αναφέρει εξαιρετική κόπωση και μείωση των επιπέδων ενέργειας. Μπορεί να έχετε χαμηλή τεστοστερόνη αν είστε κουρασμένοι όλη την ώρα παρά το γεγονός ότι έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες ή αν βρίσκετε πιο δύσκολο να βρείτε κίνητρα για άσκηση.

  1. Απώλεια μυϊκής μάζας

  Επειδή η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην οικοδόμηση μυών, οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη,  μπορεί να παρατηρήσουν μείωση της μυϊκής μάζας. Οι μελέτες έδειξαν ότι η τεστοστερόνη επηρεάζει τη μυϊκή μάζα, αλλά όχι απαραίτητα τη δύναμη ή τη λειτουργία των μυών.

  1. Αυξημένο σωματικό λίπος

  Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αυξήσεις στο σωματικό λίπος. Συγκεκριμένα, αναπτύσσουν μερικές φορές γυναικομαστία ή αυξημένο ιστό μαστού. Αυτό το φαινόμενο πιστεύεται ότι συμβαίνει λόγω μιας ανισορροπίας μεταξύ τεστοστερόνης και οιστρογόνων στους άνδρες.

  1. Μειωμένη οστική πυκνότητα

  Η οστεοπόρωση, ή η μείωση της οστικής πυκνότητας, είναι μια κατάσταση που συχνά συνδέεται με τις γυναίκες. Ωστόσο, οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν απώλεια οστικής μάζας. Η τεστοστερόνη βοηθά στην παραγωγή και ενίσχυση των οστών. Έτσι, οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη, ειδικά οι ηλικιωμένοι άνδρες, έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και είναι πιο ευάλωτοι σε κατάγματα των οστών.

  1. Αλλαγές διάθεσης

  Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να βιώνουν αλλαγές στη διάθεση. Επειδή η τεστοστερόνη επηρεάζει πολλές φυσικές διεργασίες στο σώμα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη νοητική ικανότητα. Το Research Trusted Source υποδηλώνει ότι οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή έλλειψη εστίασης.

  1. Διαταραχές μνήμης

  Τόσο τα επίπεδα τεστοστερόνης όσο και οι γνωστικές λειτουργίες – ιδιαίτερα η μνήμη – μειώνονται με την ηλικία. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί έχουν θεωρήσει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επηρεασμένη μνήμη.

  Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, μερικές μικρότερες ερευνητικές μελέτες έχουν συνδέσει τη συμπλήρωση τεστοστερόνης με βελτιωμένη μνήμη σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δεν παρακολούθησαν βελτιώσεις στη μνήμη στη μελέτη τους για 493 άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που έλαβαν τεστοστερόνη ή ένα εικονικό φάρμακο.

  1. Χαμηλά επίπεδα αίματος

  Οι γιατροί έχουν συνδέσει τη χαμηλή τεστοστερόνη με αυξημένο κίνδυνο για αναιμία, σύμφωνα με ερευνητικό άρθρο του περιοδικού Journal of the American Medical Association. Όταν οι ερευνητές χορήγησαν γέλη τεστοστερόνης σε αναιμικούς άνδρες που είχαν επίσης χαμηλή τεστοστερόνη, είδαν βελτίωση στον αριθμό των αιμοπεταλίων σε σύγκριση με τους άνδρες που τη χρησιμοποίησαν placebo. Μερικά από τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης, ζάλη, κράμπες στα πόδια, προβλήματα στον ύπνο και ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

  Συμπέρασμα

  Σε αντίθεση με τις γυναίκες που παρουσιάζουν ταχεία μείωση των ορμονικών επιπέδων κατά την εμμηνόπαυση, οι άντρες παρουσιάζουν μια σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης με την πάροδο του χρόνου. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο άνδρας, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώνει επίπεδα τεστοστερόνης κάτω του φυσιολογικού.

  Το πρόγραμμα Κλινικής Πρόληψης & Αντιγήρανσης Cenegenics, φροντίζει μέσω της εξειδικευμένης και πιστοποιημένης ιατρικής ομάδας, να διατηρεί τα ορμονικά επίπεδα στα βέλτιστα φυσιολογικά επίπεδα έτσι ώστε κατά συνέπεια να λειτουργεί και ο οργανισμός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα Cenegenics® στην ιστοσελίδα www.cenegenics.gr