ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

  5 ευεργετικά οφέλη του περπατήματος

  • 23 Ιουλίου, 2020
  • 946 Views

  Μην εκπλαγείτε αν στο επόμενο check up σας, σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας περπάτημα. Κι όμως αυτή η απλή δραστηριότητα που κάνετε από παιδί είναι πλέον ότι πιο κοντινό έχουμε σε «φάρμακο-θαύμα» κατά τον Δρ. Thomas Frieden, πρώην διευθυντή του κέντρου πρόληψης κι ελέγχου νοσημάτων.

  Φυσικά, μάλλον ήδη γνωρίζετε ότι οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου και του περπατήματος,  είναι δώρο για την γενικότερη υγεία σας. Αλλά ειδικά το περπάτημα ενέχει ένα σύνολο ευεργετικών επιδράσεων για τον οργανισμό. Παρακάτω διαβάστε κάποια που μπορεί να σας εκπλήξουν.

  1. Εξουδετερώνει τη δράση των γονιδίων που ευθύνονται για την αύξηση βάρους

  Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που προκαλούν την παχυσαρκία σε πάνω από 12.000 άτομα για να προσδιορίσουν πόσο πραγματικά αυτά τα γονίδια συμβάλλουν στο σωματικό βάρος. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη,  όσοι περπατούσαν έντονα για περίπου μία ώρα την ημέρα, είχαν μειωμένη έκφραση αυτών των γονιδίων.

  2. Βοηθά στην ελάττωση της έντονης επιθυμίας για γλυκό

  Μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσαν ότι ένας 15-λεπτος περίπατος μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για σοκολάτα και ακόμη και να μειώσει την ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνετε σε καταστάσεις άγχους. Ενώ επιβεβαιώνουν ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει τη λαχτάρα για κατανάλωση γλυκών σνακ.

  3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

  Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι κάθε είδους σωματική δραστηριότητα ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μια μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού από εκείνες που περπατούσαν τρεις ώρες ή λιγότερες την εβδομάδα. Και το περπάτημα από μόνο του είχε την ίδια ευεργετική δράση ακόμα και για τις γυναίκες με αυξημένους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως οι υπέρβαρες ή όσες βρίσκονταν σε ορμονική υποκατάσταση.

  4. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις

  Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με αρθρίτιδα και ότι το περπάτημα πέντε έως έξι χλμ. την εβδομάδα μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση αρθρίτιδας. Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις – ειδικά τα γόνατα και τους γοφούς, που είναι πιο ευαίσθητα στην οστεοαρθρίτιδα – λιπαίνοντάς τα και ενισχύοντας τους μυς που τους στηρίζουν.

  5. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

  Το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου των ιώσεων και της γρίπης. Σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνοι που περπατούσαν τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, είχαν 43% λιγότερες ημέρες ασθένειας από εκείνους που περπατούσαν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Και όσοι αρρώστησαν, ήταν για μικρότερη διάρκεια και τα συμπτώματά τους ήταν πιο ήπια.

   

  Τελειοποιήστε την τεχνική περπατήματος

   

  Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το περπάτημα ενέχει πολλά περισσότερα από το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Στην πραγματικότητα, μια απλή τεχνική μπορεί να κάνει τις βόλτες σας πιο ευχάριστες και πιο αποτελεσματικές. Η τεχνική είναι ιδιαίτερα σημαντική αν ο στόχος σας είναι η ενδυνάμωση και η απώλεια βάρους, γιατί θα σας βοηθήσει να περπατάτε γρηγορότερα και περισσότερο. Όταν προσπαθείτε να μένετε ευθυτενείς, οι μύες σας κινούνται σε μεγαλύτερο εύρος κίνησης και με πιο δυνατό βήμα.

  Η βελτίωση της στάσης του περπατήματος θα σας βοηθήσει να φαίνεστε και να αισθάνεστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ θα έχετε πιο αδύνατη όψη πριν καν χάσετε βάρος. Θα βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση των πόνων και θα σας επιτρέψει να παίρνετε βαθιές ανάσες για περισσότερη ενέργεια.

  Για κάθε τύπο βαδίσματος

  Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να διατηρείστε σε καλή φυσική κατάσταση και φόρμα

  Κρατήστε ευθυτενή στάση. Πολλοί άνθρωποι διατηρούν την ίδια στάση που έχουν μπροστά στον υπολογιστή (σκυφτή) και στη βόλτα τους. Αυτή η θέση καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή ενώ μπορεί να προκαλέσει και οσφυαλγία. Άλλοι άνθρωποι κλίνουν προς τα πίσω. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να τεντώσετε τη σπονδυλική σας στήλη σαν κάποιος να σας τραβάει από το κεφάλι. Τοποθετήστε τους αντίχειρές σας στα κάτω πλευρά σας και τα δάχτυλά σας στους γοφούς σας. Καθώς σηκώνεστε ψηλά, παρατηρήστε πώς αυξάνεται η απόσταση μεταξύ τους. Προσπαθήστε να διατηρείτε αυτήν τη στάση καθώς περπατάτε.

  Διατηρείστε το βλέμμα σας ψηλά. Εάν κοιτάζετε προς τα κάτω τα πόδια σας, ασκείτε περιττό βάρος στο πάνω μέρος της πλάτης και του λαιμού σας. Φέρτε το βλέμμα σας περίπου 3 έως 5 μέτρα μπροστά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να παρατηρείτε τα εμπόδια μπροστά και να αποφύγετε την άσκοπη ένταση στο πάνω μέρος του σώματος.

  Ώμοι πίσω, κάτω και χαλαροί. Τεντώστε τους ώμους σας προς τα πάνω, πίσω και, στη συνέχεια, προς τα κάτω. Σε αυτή τη στάση πρέπει να βρίσκονται οι ώμοι σας καθώς περπατάτε – όχι προς τα αυτιά σας. Σκεφτείτε να κρατήσετε τους ώμους σας χαμηλά για να μειώσετε την ένταση του άνω μέρους του σώματος και να επιτρέπετε μια πιο ελεύθερη κίνηση στα χέρια.

  Κινήστε τα χέρια από τους ώμους σας. Αφήστε τα χέρια σας να αιωρούνται ελεύθερα από τους ώμους σας και όχι από τους αγκώνες σας. Περιστρέψτε τα χέρια σας προς τα εμπρός και πίσω, σαν εκκρεμές. Μην τα κρατάτε στο σώμα σας και μην τα αφήνετε να φτάνουν ψηλότερα από το στήθος σας.

  Διατηρήστε σταθερή τη λεκάνη σας. Κρατήστε τους κοιλιακούς σας σφιχτούς, χωρίς να πιέζετε την «ουρά» σας κάτω φέρνοντας τη λεκάνη σας μπροστά, ή αντίστοιχα πίσω.

  Διατηρήστε ελαφρύ βήμα.  Θα πρέπει να νιώθετε την κίνηση από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλά σας καθώς περπατάτε, όχι να προσγειώνετε το πόδι σας μονοκόμματα. Και μην φτάνετε το πόδι σας πολύ μπροστά σας. Αυτό αυξάνει τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις σας και πραγματικά επιβραδύνει το ρυθμό βαδίσματος. Θέλετε μια ομαλή, αθόρυβη πορεία – χωρίς κραδασμούς- για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού σας.

  Το πρόγραμμα Cenegenics και η Διεπιστημονική ομάδα, βρίσκονται συνεχώς δίπλα σας μέχρι να υιοθετήσετε τις ορθές τεχνικές άσκησης  και να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της φυσικής σας δραστηριότητας.

  Με παρουσία πάνω από 25 χρόνια και 50.000 ενεργά μέλη η Cenegenics είναιη νο 1 εταιρεία κλινικής πρόληψης και αντιγήρανσης στην Αμερική.

  Κλείστε την πρώτη συνεδρία συμβουλευτικής χωρίς κόστος και μάθετε πως μπορείτε να σταματήσετε τη γήρανση!