ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

  Ένδοσπλαχνικό λίπος: Βαθύτεροι κίνδυνοι και πως να τους αντιμετωπίσετε

  • 3 Φεβρουαρίου, 2020
  • 3416 Views

  Συχνά, η επιθυμία μας να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος στοχεύει στην βελτίωση της αισθητικής και της καλύτερης εμφάνισης. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ο έλεγχος του σωματικού λίπους παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας. Συγκεκριμένα, το σπλαχνικό λίπος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και σχετίζεται με σοβαρούς παράγοντες κινδύνου εάν δεν αντιμετωπιστεί.
  Σε αντίθεση με την ύπαρξη λίπους που μπορείτε να ψηλαφήσετε το οποίο ονομάζεται υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό λίπος υπάρχει βαθύτερα. Συνήθως, η ύπαρξη του είναι λιγότερο εμφανής από το εξωτερικό λίπος – αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο σημαντικό για τη διαχείριση της μακροπρόθεσμης υγείας. Ανακαλύψτε τι πρέπει να ξέρετε για αυτό το είδος λίπους παρακάτω.

  Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθύτερα στο σώμα από το υποδόριο λίπος. Σε αντίθεση με το υποδόριο το οποίο μπορεί να βρεθεί σε όλο το σώμα, το σπλαχνικό λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα. Επομένως, βρίσκεται κοντά στα ζωτικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του ήπατος και του εντέρου. Είναι τόσο κοντά στο ήπαρ συγκεκριμένα που το ίδιο το όργανο μπορεί να το μετατρέψει σε χοληστερόλη. Μόλις συμβεί αυτό, το λίπος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και συσσωρεύεται κατά μήκος των τοιχωμάτων της αρτηρίας, οδηγώντας στη σκλήρυνση και στένωση τους, γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Αυτό κάνει το σπλαχνικό λίπος ιδιαίτερα επικίνδυνο.

  Γιατί το ενδοσπλαχνικό λίπος είναι επικίνδυνο;

  Ενώ το υποδόριο λίπος αντιμετωπίζεται συχνά λόγω αισθητικών ανησυχιών, το σπλαχνικό λίπος είναι ο τύπος που συνδέεται περισσότερο με ανησυχίες σχετικά με την υγεία, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξημένου κινδύνου για:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Αναπνευστικά προβλήματα

  Επιπροσθέτως, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με περιπτώσεις πρόωρου θανάτου. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που θεωρούνταν ότι είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος αλλά με σχετικά μεγάλη διάσταση μέσης, παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το σπλαχνικό λίπος είναι συνεπώς ένα ύπουλο ζήτημα υγείας που συχνά παραβλέπεται, καθώς θα μπορούσε να ξεφύγει από τις εκτιμήσεις όταν οι γιατροί ακολουθούν τα συμβατικά πρότυπα σωματικού βάρους.

  Γνωστό ως βιολογικά ενεργό λίπος, το σπλαχνικό λίπος διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών. Έχει επίσης φλεγμονώδη δράση, καθώς απελευθερώνει τα χημικά του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως κυτοκίνες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι κυτοκίνες πιστεύεται επίσης ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πήξη του αίματος, την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Με αυτές τις βλαβερές συνέπειες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ύπαρξη υπερβολικού σπλαχνικού λίπους συνδέεται εκτός από τις ασθένειες που αναφέρονται παραπάνω, σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή προσβολή, καρκίνο του μαστού και του ορθού, και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

  Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι άλλος ένας λόγος που το σπλαχνικό λίπος είναι τόσο επικίνδυνο, είναι επειδή είναι στενά τοποθετημένο στην πυλαία φλέβα, το κύριο μονοπάτι μέσω του οποίου το αίμα μετακινείται από την περιοχή του εντέρου στο ήπαρ. Επομένως, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και οι άλλες ουσίες που απελευθερώνονται από το σπλαχνικό λίπος μπορούν να φτάσουν σε αυτή τη φλέβα και στο ήπαρ, όπου μπορούν να έχουν αντίκτυπο στα λιπίδια του αίματος και στη συνέχεια στην ολική χοληστερόλη και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

  Πώς συσσωρεύεται το σπλαχνικό λίπος?

  Δυστυχώς, οι αιτίες που οφείλονται στην ανάπτυξη και συσσώρευση σπλαχνικού λίπους είναι πολλές. Μερικά πιθανά αίτια αναγράφονται παρακάτω:

  • Το κοινό που έχει το σπλαχνικό λίπος με το υπερβολικό υποδόριο λίπος είναι ότι οφείλεται στα ίδια αίτια, συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας θερμίδων που παίρνουμε μέσω της τροφής σε σχέση με την καθημερινή άσκηση. Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων σε συνδυασμό με πολύ μικρή δραστηριότητα είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής περιοχής.
  • Το σπλαχνικό λίπος επηρεάζεται επίσης από την ηλικία. Καθώς η μυϊκή μάζα μειώνεται και το λίπος αυξάνεται, είναι δυσκολότερο να κρατήσουμε μειωμένη την ανάπτυξη αυτού του τύπου λίπους. Ενώ το σπλαχνικό λίπος αυξάνεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ανάλογα με την ηλικία, αυξάνεται με πιο ανησυχητικό ρυθμό στις γυναίκες, σχεδόν σε τετραπλάσιο βαθμό από τα 25 σε σχέση με τα 65 χρόνια.
  • Η μεταβολή των ορμονικών επιπέδων μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Στις γυναίκες, για παράδειγμα, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή μπορεί να συμβεί, ακόμη και αν αποτραπεί η αύξηση του σωματικού βάρους αλλού, η οποία πιθανόν οφείλεται στην πτώση των οιστρογόνων που επηρεάζει την κατανομή του λίπους.
  • Τέλος, η γενετική μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει σπλαχνικό λίπος. Όπως για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει μια κληρονομική συνιστώσα στις πιθανότητες ενός ατόμου να έχει σχήμα “μήλου” έναντι “αχλαδιού”, για παράδειγμα.

  Ανεξάρτητα από το αίτιο παραγωγής του, ωστόσο, η αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους είναι μια κρίσιμη πτυχή της βελτίωσης της τρέχουσας υγείας σας και της επίτευξης της μελλοντικής σας ευεξίας. Ωστόσο, για να το αντιμετωπίσετε, πρέπει να είστε σε θέση να διαπιστώσετε αρχικά εάν το έχετε.

  Έχετε σπλαχνικό λίπος; Πώς αυτό διακρίνεται;

  Οι εξετάσεις CT και MRI είναι από τους μοναδικούς τρόπους για την οριστική διάγνωση ύπαρξης σπλαχνικού λίπους. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες άλλες μέθοδοι που διακρίνουν εάν υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση σπλαχνικού λίπους:

  • Σχήμα σώματος: Τα άτομα που αναφέρονται ως “μήλα” σε σχήμα – με λεπτότερα πόδια και μεγαλύτερο κορμό – συχνά έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Αυτός ο τύπος σώματος παρατηρείται πιο συχνά στους άνδρες, καθώς οι γυναίκες έχουν συχνά σχήμα αχλαδιού, με μεγαλύτερους γοφούς και μηρούς.
  • Μέτρηση μέσης: Γενικά, οι γυναίκες που έχουν περιφέρειες μέσης κοντά στα 90 εκατοστά ή περισσότερο καθώς και οι άνδρες των οποίων η μέση είναι 100 εκατοστά και πάνω, πιστεύεται ότι έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σπλαχνικού λίπους.
  • ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος): Αυτή η μέτρηση υπολογίζει το βάρος σας σε σχέση με το ύψος σας και συχνά χρησιμοποιείται από τους γιατρούς σαν αναφορά για τον εντοπισμό ασθενών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ενώ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν να καθορίσετε τον ΔΜΣ, λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η μυϊκή μάζα. Ο ΔΜΣ επίσης δεν λαμβάνει υπόψη το σπλαχνικό λίπος και είναι περισσότερο ένας τρόπος να διαπιστωθεί αν ένα άτομο είναι πιθανό να είναι πάρα πολύ λιπαρό (γενικά) και η υψηλή τιμή του αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σπλαχνικού λίπους.
  • σάρωση DEXA: Η διπλή σάρωση απορρόφησης ακτινών Χ (DEXA) μετρά τη σύνθεση και την πυκνότητα των οστών. Είναι επίσης εγκεκριμένο από την FDA για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπέδων σπλαχνικού λίπους.

  Σε γενικές γραμμές, η συζήτηση με το γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας για το σπλαχνικό λίπος είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Εδώ στο Cenegenics, η ομάδα μας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον κίνδυνο από το σπλαχνικό λίπος από τη στιγμή που συμμετέχετε στο πρόγραμμά μας, καθώς παρέχουμε στους ασθενείς πρόσβαση σε σαρώσεις DEXA, μεταξύ άλλων καινοτόμων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται κατά τις εκτιμήσεις υγείας, τα γνωστά Cenegenics Elite Health Evaluations.

  Μπορείτε να ξεφορτωθείτε το σπλαχνικό λίπος;

  Δυστυχώς, περιορίζοντας τις θερμίδες σας και αυξάνοντας μόνο την άσκηση, είναι μέθοδος συχνά ανεπαρκής για να απαλλαγείτε από σπλαχνικό λίπος. Αντ ‘αυτού, αυτό το επίμονο λίπος απαιτεί μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση, και συχνά, την καθοδήγηση και την διάγνωση των κλινικών εμπειρογνωμόνων.

  Επειδή δεν είναι απλώς υπερβολικό βάρος αλλά στην πραγματικότητα ενεργό λίπος, η απώλεια λίπους απαιτεί ειδικές παρεμβάσεις. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι μόνο διατροφικές αλλαγές δεν επαρκούν για τη μείωση επιπέδων λίπους της κοιλίας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε ότι ο περιορισμός των θερμίδων δεν επέτρεψε την απομάκρυνση του λίπους κοιλίας στους συμμετέχοντες στη μελέτη, αλλά ο συνδυασμός δίαιτας με τη συνεπή άσκηση έδειξε αποτελέσματα. Επίσης, δεν είναι μόνο πόσο τρώμε, αλλά και αυτό που τρώμε, που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ή απώλεια σπλαχνικού λίπους.

  Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση κορεσμένων λιπών και η απομάκρυνση επιβλαβών trans-λιπαρών συνιστάται για την αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους. Οι πηγές αυτών των ειδών λίπους περιλαμβάνουν συσκευασμένα σνακ και επιδόρπια, τηγανητά τρόφιμα και άλλα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα.

  Ομοίως, συγκεκριμένοι τύποι άσκησης μπορεί επίσης να είναι πιο αποτελεσματικοί για την καταπολέμηση αυτού του τύπου λίπους. Συνιστάται τουλάχιστον μέτρια άσκηση. Για μερικούς, αυτό μπορεί να είναι βόλτες με γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον έξι ημέρες την εβδομάδα, ενώ άλλοι μπορούν να ενσωματώσουν προγράμματα εκγύμνασης υψηλής έντασης για διάστημα περίπου 15-20 λεπτών, τρεις ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, η αερόβια άσκηση πρέπει επίσης να συνδυαστεί με ασκήσεις αντιστάσεων για να μειωθεί σημαντικά το λίπος κοιλίας. Η ενίσχυση της άσκησης μπορεί να μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στη συγκέντρωση σπλαχνικού λίπους. Ο συνδυασμός της αερόβιας άσκησης με την αντοχή έχει επίσης αποδειχθεί ότι αντιστρέφει ορισμένα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, όπως:

   • Πίεση αίματος
   • Παχυσαρκία
   • Αντοχή στην ινσουλίνη

  Προσφέρει επίσης μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

  Φυσικά, όπως και με οποιαδήποτε προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ορισμένα άτομα μπορεί να ανταποκριθούν σε διαφορετικές τακτικές καλύτερα από άλλες. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη συμβουλευτική μιας έμπειρης επιστημονικής ομάδας με γνώση όχι μόνο του σπλαχνικού λίπους, αλλά και της άσκησης και της διατροφής, για μια ολοκληρωμένη αλλά εξατομικευμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του λίπους κοιλίας.

  Πάρτε τον έλεγχο του σπλαχνικού σας λίπους με την Cenegenics – Επίλογος

  Η απώλεια του συνολικού λίπους μπορεί να έχει κίνητρα και αποτελέσματα σε επίπεδο αισθητικής και ομορφιάς, αλλά η αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους είναι βασική τακτική βελτιστοποίησης της υγείας σας όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον. Φυσικά, η επιδίωξη οποιωνδήποτε στόχων απώλειας βάρους μπορεί να φανούν λίγο δύσκολοι στην αρχή. Ευτυχώς, αυτοί οι στόχοι γίνονται πολύ πιο εφικτοί όταν έχετε την εμπειρία και την υποστήριξη της ομάδας Cenegenics.
  Συχνά, θα βρείτε αναφορές Cenegenics που υπογραμμίζουν τους τρόπους με τους οποίους η ομάδα μας βοήθησε τους ενήλικες να χάσουν – και να διατηρήσουν – το βάρος τους καθώς μεγαλώνουν. Επειδή το σπλαχνικό λίπος είναι ένα ζήτημα που γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό με την ηλικία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια κλινική ομάδα που κατανοεί τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ενηλίκων μετά από εμπειρία δεκαετιών. Δεν υπάρχει ομάδα που να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό από ότι η Cenegenics.
  Είτε ενδιαφέρεστε για το ολιστικό προσωποποιημένο πρόγραμμα Cenegenics είτε για τμήματα αυτού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα κεντρικά του ABH Medical Group.

  Επόμενο βήμα: Μην αφήνετε το σπλαχνικό λίπος να μειώνει την υγεία και την ευεξία σας